Wanneer je een tuin hebt of planten op een balkon onderhoudt, herken je het vast wel dat eens in de zo veel tijd de planten te maken krijgen met plaagdieren. Elke keer komen ze weer terug, en het lijkt wel alsof alles wat je probeert om het tegen te gaan mislukt. Wil jij graag jouw planten goed verzorgen en beschermen tegen insecten die de plant kapotmaken? Lees dan dit blog om erachter te komen hoe je dat op de best mogelijke, biologische manier doet.

Planten beschermen in jouw tuin

Het ligt een beetje aan de begroeiing die je hebt in jouw tuin, maar over het algemeen wordt niks door plaagdieren gespaard. Het komt minder vaak voor op de stevige planten, zoals rozemarijn en tijm, maar op rozen of andere sierbloemen lijkt het wel de normaalste zaak van de wereld te zijn dat je minstens één keer te maken krijgt met een plaag.

Dit kan bladluis zijn, spint of trips. Ieder van deze plaag insecten heeft eigen kenmerken die ze achterlaten. Zo weet je precies met welk insect je te maken hebt. Een bladluis herken je bijvoorbeeld aan hun hoeveelheid. Omdat ze met zo’n ‘grote’ groep de bladeren van jouw plant aanvallen en leegzuigen, kan dit funest zijn voor de begroeiing in jouw tuin. Hiermee is het mogelijk dat al jouw harde werk ten onder gaat. Dit wil je voorkomen.

En dit doe je door gebruik te maken van de natuurlijke vijand van het insect. Determineer dus eerst waar je mee te maken hebt, voordat je een biologisch bestrijdingsmiddel gaat kopen. Bladluis wordt namelijk aangevallen door lieveheersbeestjes, terwijl trips met wantsen wordt aangepakt.

Je kunt op https://www.biobestrijding.nl/ op zoek gaan naar het soort plaagdier wat jij hebt aangetroffen in jouw tuin en vervolgens de natuurlijke vijand ervan aanschaffen om te corrigeren. Ook kunnen hun producten preventief worden ingezet.

Gazon beschermen tegen engerlingen

Dan heb je ook nog engerlingen. Dit zijn larven van kevers en andere insecten die zich voeden aan de wortels van jouw gazon. Je herkent engerlingen in het gazon dan ook aan de dorre plekken die ontstaan, ondanks het feit dat de sproeier er dagelijks op staat.

Gewassen beschermen in de moestuin

Vervolgens heb je de moestuin. Dit is een heel ander verhaal. In de moestuin heb je natuurlijk wel te maken met de bovengenoemde insecten, maar een ander plaagdier speelt hier in de hoofdrol.

Slakken zijn funest voor allerlei gewassen die je verbouwt in de moestuin. Een goed en biologisch bestrijdingsmiddel tegen slakken zijn aaltjes (of nematoden). Je kunt aaltjes tegen slakken ook kopen bij Biobestrijding.nl. Op hun website wordt ook meer uitleg gegeven over de werking van deze natuurlijke vijanden. Neem vooral eens een kijkje!