We worden met z’n allen steeds bewuster van het milieu en de problemen die hiermee ondervonden kunnen worden. We passen onze levensstijlen aan zodat we het milieu zo min mogelijk schaden. Op elk aspect van het leven is een duurzamere versie denkbaar. Daarom lees je in deze blog hoe je jouw tuin goed kunt onderhouden op een duurzame manier. Lees deze drie tips om biologisch te tuinieren en ga direct aan de slag!

Kies voor biologische tuinaarde

Een goed begin is het halve werk, dit geldt ook voor biologisch tuinieren. De basis is erg belangrijk, kies er daarom altijd voor om  te werken met biologische tuinaarde. Vaak is de tuinaarde die je vindt bij de lokale tuincentra niet biologisch en zitten hier chemicaliën  in. Ga daarom op zoek naar biologische tuinaarde en begin bij een goede basis!

Biologische bestrijding

In elke tuin loop je op een gegeven moment tegen het probleem aan: overlast door insecten of andere soorten dieren. Er zijn veel producten op de markt die deze overlast tegengaan, maar dit zijn in de meeste gevallen chemische producten die we juist willen vermijden. Kies daarom voor biologische bestrijding om de overlast van insecten tegen te gaan in je tuin. Je kunt bijvoorbeeld nematoden kopen om bladluis, mieren en de eikenprocessierups te bestrijden. Door deze natuurlijke vijand in je tuin te zetten bestrijd je op een duurzame en diervriendelijke manier de overlast in jouw tuin. Je kunt ook in veel gevallen biologische producten kopen zoals insectenbestrijding sprays. Deze zijn in principe niet verkeerd, maar wij geven toch de voorkeur aan het gebruiken van natuurlijke vijanden voor de bestrijding van insecten en andere dieren die overlast in je tuin bezorgen.

Tuinier duurzaam

Ben je een biologische tuin aan het realiseren? Dan komt duurzaamheid ook aan de orde, deze twee staan in verband met elkaar. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je watergebruik in je biologische tuin zo beperkt mogelijk houdt. Je kunt bijvoorbeeld een regenton neerzetten. In ons koude kikkerlandje regent het vaak genoeg dat we planten niet elke dag hoeven te wateren, maar je kunt hier nog extra veel van profiteren op het moment dat je een regenton neer zet. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor bemesting: maak een eigen compost afval bak zodat je je planten en tuin kunt bemesten met je eigen geproduceerde compost. Ook kun je ‘oude’ tuin producten hergebruiken, zoals snoei-  en tuinafval kun je ook gebruiken op je composthoop.