Elke plant heeft unieke kwaliteiten en behoeftes. Wees daarom zorgvuldig bij het uitkiezen van een plantenbak voor in de tuin, het huis of op het balkon. De meeste sla heeft bijvoorbeeld ondiepe wortels, je kan dus ruimte besparen door minder diepe plantenbakken te gebruiken. Wortels of grotere sierplanten willen echter een stuk dieper de grond in gaan. Je vind makkelijk een goedkope plantenbak die zich aansluit bij al de behoeftes van jouw planten. Of je nu op zoek bent naar een rijke oogst van zelf geproduceerde goedkope biologische groenten, een wilde tuin vol bloemen en bijen of een ruime indeling met een paar lollige sierplanten, je zult onvermijdelijk op zoek moeten gaan naar de juiste plantenbak. Maar wat voor soort plantenbakken zijn er eigenlijk En zijn er bijzondere dingen waar je op moet letten?

Binnen, buiten of een beetje van allebei

Wanneer je binnenshuis een aantal planten in hun bakken of potten hebt staan, zorg dan dat het gietwater afgevoerd kan worden naar een schotel onder de bak, dat voorkomt dat de plant verdrinkt of rot. Ook buiten hebben plantenbakken afvoergaten nodig. Zoek zorgvuldig uit of jouw mooie plant uitgerust is voor een Nederlandse winter voordat je deze permanent buiten laat staan. Soms staat een plant mooier buiten, maar kun je haar tijdens de winter beter naar binnen halen. Wil je ze liever gewoon buiten laten staan? Dan kun je de planten afdekken en hoger neerzetten, dit beschermt ze van de vorst, die vooral laag aan de grond schade kan doen. Er zijn plantenbakken geschikt voor binnen, buiten of allebei. Zorg dus voor een een betere gezondheid voor je plant en een mooiere leefomgeving voor jou.

Materiaal en kleur maakt uit

In een tuin vol groen, hoort een plantenbak niet te veel op te vallen. Daarom kun je dan het beste een klassieke, stenen bak gebruiken in een doffe kleur. Wil je niet te veel op je knieën zitten bij het onkruid wieden? Gebruik dan grote langwerpige polyester plantenbakken om je hele tuin op te hogen. Dat scheelt onwijs in arbeid en kosten vergeleken met de aanleg van muurtjes en het moeten ophogen van gigantische stukken grond. Heb je juist veel tegels in je tuin, dan is het beter om een polyester plantenbak in een mooie kleur te kopen. Dit brengt je tuin helemaal tot leven terwijl je nog steeds de ruimte hebt om veel vrienden uit te nodigen. Wanneer je online kijkt naar alle keuze die je hebt om jouw tuin, huis en balkonnetje op te leuken voelt het net alsof je een huis bouwt in The Sims. Twijfel dus niet langer en ga op zoek naar de juiste plantenbak voor jouw leven.