Natuurlijk kun je beginnen om alle trucjes te gebruiken die je oma ooit gebruikte om van slakken in de hosta's en de sla af te komen. Ingegraven plastic bekertjes met bier plaatsen om slakken in te verdrinken, systematisch één voor één alle slakken verwijderen uit je gewassen, een natte krant op je terras leggen om slakken te lokken. Je kunt ook koffiedik om je planten strooien om te voorkomen dat de slakken de planten kunnen opeten. Of cacaodoppen in plaats van koffiedik. Of dennennaalden of kiezelsteentjes. Als het maar onaangenaam voelt voor de slakken. Ook koperdraad in de grond wil nog wel eens helpen om slakken te verjagen. Maar echt slakken bestrijden doe je dan dus niet.

Hoe kun je slakken bestrijden zonder gif te gebruiken?

Je kunt aaltjes tegen slakken inzetten. Deze aaltjes, ook wel nematoden genoemd, nestelen zich in de slakken nog voor ze boven de grond komen. Ze besmetten de slakken met bacteriën en hierdoor zullen de slakken, nog steeds onder de grond, sterven. Je hebt dan dus geen dode slakken in je hele tuin, en je ziet er verder niets van. Behalve dan dat je planten niet worden aangevreten. En dat is al bewijs genoeg. De aaltjes zullen gedurende ongeveer 6 weken hun werk doen. Maar ook daar zie je dus niets van.

Is dit een veilige methode?

Jazeker! Je kunt op deze manier slakken bestrijden op natuurlijke wijze. Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van slakken. Het enige dat jij doet is wat extra aaltjes aanleveren. En ook dat is niet moeilijk. Je bestelt de aaltjes gewoon online en kunt zo oplossen in water. Je geeft dan je planten water mét aaltjes en voor je het weet is je slakkenprobleem opgelost. Eventuele volwassen slakken kun je nog steeds met de trucs van oma uit je planten krijgen, maar voor de jonge slakjes heb je dus een andere oplossing gevonden.

Aaltjes zijn er in veel verschillende soorten

Er zijn aaltjes in veel verschillende soorten. Voor je aaltjes bestelt, is het dus wel handig dat je weet welk ongedierte je wilt bestrijden. In het geval van slakken is dat wel snel duidelijk. Maar wat nu als het gaat om engerlingen? Dan is het juist van belang dat je weet van welke soort kever de engerlingen de larven zijn. Om de engerlingen goed te kunnen bestrijden kun je een paar gevangen larven opsturen om zo een advies op maat te krijgen. Voor je het weet is je tuin weer als nieuw.